איך מתגרשים – כל השלבים

ההחלטה להתגרש

טרם תפתחו בהליך הגירושין כדאי לשקול את כל האפשרויות העומדות בפניכם, לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין גירושין המתמחה בתחום על מנת להבין בדיוק מה התהליך דורש מכם ולקראת מה אתם הולכים. הייעוץ המשפטי יבהיר בפניכם את חשיבות "מרוץ הסמכויות", יסביר איזה מידע עליכם לאסוף לתיק התביעה וינחה אתכם איך מתגרשים בצורה חכמה ומחושבת כך שתדעו עוד קודם להפריד את כל רגשות הכעס והנקמה ולהתנהל בצורה הגיונית ויעילה עם כמה שפחות טעויות והשלכות לא רצויות לאורך כל שלבי התהליך.

בחירת עורך דין

ראשית חשוב להתייחס להמלצות מקרובים בעירבון מוגבל, כל תהליך גירושין שונה מקודמו וחשוב לפנות לעורך דין לענייני משפחה שהוא מוסמך ומתמחה בתחום הרלוונטי עבור תיק התביעה שלכם. לבחירת עורך דין גירושין יש השפעה לא מבוטלת על הצלחת התהליך, עורך דין טוב המתמחה בגירושין ידע בראש ובראשונה להדריך את הלקוח לאורך כל שלבי הגירושין, לתת מידע כמו זכויות של כל אחד מהצדדים, אילו מסמכים עליו להוציא או לשמור, יסייע בתכנון אסטרטגיה טובה עבורכם, ייצג אתכם בדיוני בית המשפט ואם תרצו יעזור לנסח הסכם גירושין יחד עם בן הזוג על פי הנחיותיכם. קבלת ייעוץ והכוונה מעורך דין טוב לענייני גירושין יחסוך לכם את הזמן, ההוצאות המיותרות והטעויות הלא נעימות שעלולות לצוץ במהלך ההתנהלות המשפטית בתביעת הגירושין.

פתיחת תיק גירושין ברבנות

חוקי המשפט בישראל חלים במקביל על בית הדין הרבני ועל בית המשפט לענייני משפחה כך שבית דין רבני יכול לפסוק בענייני רכוש וענייני משפחה (משמורת, הסדרי ראייה וכדומה) אם רואה לנכון. על מנת לפתוח תיק תביעת גירושין בבית דין רבני חייב התובע להגיש תביעת גירושין כרוכה אשר צריכה להציג את העילה לגירושין כדין – בכנות ובליווי הוכחות התומכות בה, במידה והתביעה אינה עומדת בתנאים אלה לא יוכל התובע להגיש את תביעתו ברבנות וייאלץ לפנות לבית המשפט לענייני משפחה שידון בעניינו. העילה לגירושין בליווי ייעוץ והכוונה משפטית ינחו אתכם היכן כדאי ועדיף לכם לפתוח תיק תביעת גירושין, בכל מקרה, את סיום התהליך וקבלת הגט תבצעו ברבנות, זאת במידה ונישואיכם כשרים כדת וכדין.

הכנת הסכם גירושין

הסכם גירושין הוא למעשה חוזה בין הצדדים המפרט בעיקרו את שלושת הסוגיות המרכזיות – משמורת והסדרי ראייה, מזונות ילדים וחלוקת רכוש. בני הזוג חייבים להגיע להסכם גירושין עליו יחתמו שני הצדדים מרצון ולא מכפייה כדי שיוכלו להתגרש ולקבל גט. הסכם הגירושין צריך להיות ברור וחד משמעי בכוונותיו כדי לא להשאיר אף פתח לספקות וחייב לקבל אישור מהערכאה המשפטית לקבלת תוקף, במידה והסכם גירושין לא אושר בבית משפט או ברבנות דינו אינו תקף. הסכם גירושין ניתן לנסח באמצעות גישור בין הצדדים או באופן עצמאי בין בני הזוג בעזרת עורך דין גירושין עוד לפני הפנייה להליכים משפטיים. במידה וקדמו להסכם הגירושין הליכים משפטיים וניתן פסק דין בנושא אחת הסוגיות, שינוי פסק הדין בהסכם גירושין יצטרך להיות מלווה בהוכחה לעילת שינוי הנסיבות. הסכם גירושין הוגן הוא הדרך הקצרה והנעימה ביותר להתגרש, יחסית כמובן. בעניינים בהם בני הזוג אינם מצליחים להגיע להסכמה או פשרה אפשר לפנות תמיד לבית המשפט שידון בעניינם ולהגיש תביעה בסוגיה מסוימת זו.

דיון בבית המשפט לענייני משפט או בבית הדין הרבני

התנהלות נכונה בתביעת גירושין לא מסתכמת רק בבניית אסטרטגיה נכונה וקבלת הכוונה משפטית ממומחה בתחום, ייצוג משפטי טוב הוא חלק בלתי נפרד מהצלחת התביעה. ניסיונו הרב של עורך הדין המייצג יומיום את לקוחותיו בבית המשפט והיכרותו עם התנהלות המערכת המשפטית הם תשתית להעברת המידע לשופט או לדיין בצורה הטובה ביותר, חוסר מעורבותו הרגשית מבטיחה ללקוח התנהלות משפטית וייצוג אמינים גם בתיקים שהם מורכבים ומגדילה את הסיכויים להשגת מרבית המטרות שידאגו לצרכים העתידיים לאחר הגירושין. נוסף לכל אלה, דיון הוכחות בבית המשפט או ברבנות יכול לשנות את פני הדברים, למשל אם בית המשפט מזהה חשד לסכנה או עבירה כלשהי יכול בסמכותו לדרוש בצו בית משפט עיכוב יציאה מהארץ, הקפאת חשבונות בנק או קביעת משמורת ילדים איך שרואה השופט את טובת הילדים במטרה להגן על הילדים המשותפים קודם כל ועל הצד המאוים, אם מדובר במקרה של אלימות במשפחה לדוגמא.

סרבנות גט

מכיוון ונישואין כשרים כדת וכדין ניתן להתיר רק באמצעות גט ורק בבית דין רבני, יש מקרים בהם מפעיל אחד הצדדים סחטנות רגשית ומאיים על השלמת התהליך כאשר מסרב לתת גט. בעקבות תופעה זו ניתנה לבית המשפט ולדיינים הסמכות להפעיל צווי הגבלה למי שמסרב לתת גט גירושין לבן זוגו לאחר שנקבע קודם כי עילת הגירושין מוצדקת ומקובלת על בית המשפט, הכוונה כאן אינה לכפיית גט גירושין אלא לפגיעה בזכויות לתקופה מוגבלת עד תום ההליכים. בין צווי ההגבלה נמצאות הגבלות זכויות כגון:

  • עיכוב יציאה מן הארץ.
  • קבלת, הארכת או חידוש דרכון ישראלי.
  • קבלת, החזקת או חידוש רישיון נהיגה ישראלי.
  • הפעלת עסק הדורש רישוי עסק.
  • פתיחת חשבונות בנק או משיכת כספים מחשבונות קיימים.
  • מאסר בכפייה לתקופה של עד 5 שנות מאסר במידה ובית המשפט קבע כי אדם זה מהווה סכנה כלשהי לציבור, למשפחתו או לעצמו.
  • כלפי סרבני גט בעלי עבר פלילי או אם הם אסירים קיימות החמרות בצווי ההגבלה בשל הפוטנציאל הפלילי.

מתן גט

לאחר קבלת פסק הדין, הסכם גירושין מאושר ותקף מתבצע טקס התרת הנישואין ברבנות. ההליך בא להבהיר בצורה ברורה וחד משמעית שכעת בני הזוג עדיין נשואים והם עומדים להתגרש בנוכחות עדים. גט ניתן אך ורק מרצון חופשי ולא בכפייה, בית הדין הרבני מוודא עם הבעל והאישה את הבנת הדברים – שהגירושין הם אכן מעשה של רצון וכי מהיום יהיה אסור עליהם להתייחד אלא אם יינשאו זה לזו בשנית וכי מהיום והלאה הם מותרים לכל אדם. לאחר מכן מבטל בית הדין את מחויבותו של הבעל לנישואיו, כמובן ביטול זה אינו מבטל את הסכם הגירושין עליו חתמו הבעל והאישה.

הבעל נותן בידי הסופר נייר וכלי כתיבה המצהיר שהם רכושו והוא מעביר אותם במתנה לסופר על מנת שיכתוב בכתב ידו את גט הגירושין, הבעל צריך להיות נוכח כל עת כתיבת הגט והחתימה עליו מתבצעת בנוכחות עדים המכירים את בני הזוג ומאושרים על ידי בית הדין הרבני. לאחר חתימת הגט, מורה הדיין לאישה להסיר את הטבעת מאצבעה, מוודא שהיא אכן מתגרשת מרצונה וכי הם הסדירו את ענייניהם טרם הגט. לאחר קבלת הגט לידיה, קורא שוב הדיין את נוסח הגט, מתחקר שוב את העדים והסופר ומודיע לאישה כי בקביעת בית הדין אסור לה להתחתן בתוך 92 יום מיום קבלת הגט, אין היא יכולה להינשא לכהן ואלא אם נישאו היא וגרושה בשנית אסור להם להתייחד לבדם עוד לעולם.