שמאות רכוש ומקרקעין בגירושין – הלכה ולמעשה

אנו מציגים לפניכם מאמר מאת השמאי מר יצחק דגון אשר הסכים לכתוב עבורנו מאמר בנושא שמאות בגירושין:

ביתו של האדם מבצרו אמר סיר נלסון דה – מיל אבל הדבר נכון כל עת שאתם חיים בקן המשפחתי, בעל, אישה ילדים והורים.
בקן המשפחתי הקונבנציונלי, הרכוש היקר הוא "ההון האנושי",האם כך הדבר? החשוב ביותר בעיני בני הזוג הוא הרכוש – דירה,רכב,תכשיטים ותכולת הדירה, כך הדבר כאשר חיים בהרמוניה, אך מה קורה כאשר בני הזוג מחליטים אם בצוותא או בנפרד להיפרד- כאן מתחילה המלחמה!!! כל אחד חושב שהרכוש שלו,..את זה קיבלתי מהורי…את זה קניתי כאשר קיבלתי את "קרן ההשתלמות"….את זה קיבלתי מתנה מאחותי וכך הלאה.

לכל פריט יש את ערכו, השאלה הנשאלת היא לאיזו מטרה?
לצרכי ביטוח? ערכו כחדש. למכירה ביד 2 ? – היצע וביקוש.3
לחלוקת ירושה? ההסכמה בין הצדדים וכך הלאה.

אין הדבר יחיס במקרים של מעמד אישי שכן כל אחד מבני הזוג חושב שהרכוש הינו זהב ורוצה לשלם כמה שפחות במקרה של רכישה ובסופו של יום להרע לצד השני. בבואכם לחלק את הרכוש המשותף אם זו דירה או רכוש ניידי אחר ראשית החריגו את הרכוש אשר שייך לילדים וקיבעו חד משמעית שרכוש זה נותר עם ההורה אשר ימשיך להיות המשמורן אשר יגדל את הילדים בביתו, קרי, האם או האב.

נתקלתי במקרים שבהם אב שזכה בתכולת הדירה לאחר שרכש את חלקה של רעייתו, החליט שלא להשאיר את חדר הילדים, הביגוד, הפלזמה ושולחן הכתיבה בבית גרושתו בטענה …."אני רכשתי את כל התכולה והיא שלי…". ועתה נתמקד בסוגיות יסוד של ערכים לקנייה ומכירה. לפני כל ההליך הגיעו להסכמה והבנה ביניכם מי מקבל מה ומתי! ראשית נסו לחלק את הרכוש פיזית ביניכם :דירה, רכב, תכשיטים, תכולת הדירה ועוד. מי שיכול לסייע לכם בקביעת הערכים הוא שמאי ,ותמיד שמאי שיהיה מוסכם על שני הצדדים. בחירתו יכולה להיות על פי המלצות, פנייה לאיגוד השמאים, או בכל דרך אחרת.

כאשר כל צד בוחר לו שמאי, בוודאות תקבלו שני מספרים קוטביים לחלוטין ביניהם. לאחר בחירת השמאי לצרכי החלוקה בלבד ,יקבע השמאי את ערכי הפריטים לחלוקה (להבדיל ממכירה), ובהגרלה יקצה לכל אחד מהצדדים את הפריטים. במקרה וההמלצה הראשונה לא תצלח, יש למנות שמאי מוסכם אשר יקבע את ערך הרכוש לקונה מרצון למוכר מרצון מי קונה מה ואיך. לשמאי תוצג רשימה מפורטת חתומה על ידי שני הצדדים ושומתו תבסס עליה. הגדרה זו צריכה לעמוד לנגד עיניכם שאם לא כן תפסידו ממון רב בהלך זה.

תכולת דירה – פריט חדש אשר נרכש היום , והוצא מאריזתו כבר שווה 10% פחות ממחיר הקנייה שלו כבר באותו יום. מקובל להפחית 10-15% מעלות הקנייה לכל שנת שימוש. עדיי זהב- בהליך מכירה רגיל, עלות 1 גרם זהב ינקב במחיר "זהב שבור" שהינו בערך 40% ממחיר 1 גרם זהב ברכישה (1 גרם בחנות יחושב לפי 200 ₪ לגרם וזהב שבור 80 ₪ לגרם)
מניסיון של 35 שנות שמאות-שווי תכולת הדירה בעת מכר חוצני לא יפיק 30% משוויו כחדש. דירה או רכוש דלא נייד- לכל דירה יש את הערך שלה כאשר מוכרים אותה בהסכמה וללא לחץ זמן! לחץ הזמן ישמש לרועץ בכל עסקה וקל וחומר בעת ש"השמועה" תגלה שמדובר בזוג הנמצא בהליכי גירושין…
קיימים מספר הגדרות לצרכי קביעת שווי הרכוש:

  • 1. קונה מרצון למוכר מרצון.
  • 2. מימוש מהיר.
  • 3. בהליך גירושין או הוצל"פ.
  • 4. מכירה לאחד מבעלי העניין.

ההצעה הראשונה הינה ההצעה הטובה ביותר לבני הזוג,עשו זאת בנחת רוח,בהסכמה ולא בלחץ זמן ואמוציות ואז תקבלו את התשואה הגבוהה ביותר. ב-3 החלופות האחרות תפסידו בין 15-40% משווי הנכס. מעשה שהיה כך היה ,שני בני זו החליטו להתגרש,בני הזוג גרו בבית בן ממשיך בחצר הורי הבעל. כל אחד מבני הזוג הביא שמאי מטעמו וברור שכל שמאי(מטעם) נקב סכום אחר. 2 חוות הדעת עמדו בפני השופט,והאישה בהמלצת השמאי ועורך דינה הצהירה בפני בית המשפט כי היא מוכנה לקבל את שומא השמאי מטעם בעלה( שהייתה נמוכה ממחיר הנכס) אבל היא ביקשה לרכוש את הנכס בעצמה!!!!!. שמע הבעל את ההצעה ושמעו הוריו שגרושתו רוצה לגור בחצרם האחורית-תוך שעה הסתיים הדיון בשווי הנכס,האישה קיבלה את הסכום שנקב השמאי מטעמה והבעל חזר לגור במשק בית הוריו. משמעות הדבר- סוף מעשה במחשבה תחילה. לסיכום:

  • ראשית, אל תתגרשו.
  • שנית, הגיעו להסכמה והבנה מי מקבל מה מהרכוש המשותף.
  • השאירו בהסכמה את רכוש הילדים מחוץ לכותלי בימ"ש.
  • מנו שמאי מוסכם שינהל בשמכם בדרך גישור, בוררות או בשומא את קביעת שווי הרכוש, אופן מימושו, מכירתו או חלוקתו.

כותב מאמר זה הינו שמאי אשר עוסק בשומות,קביעת שווי ירושות,חלוקת רכוש מזה 35 שנים.