סרבנות גט – עלולה לעלות ביוקר

סרבנות גט היא תופעה בעייתית ומוכרת בדיני משפחה, על פיה אחד מבני הזוג מסרב למתן גט.

עד לאחרונה, הפתרון המרכזי היה פנייה לבית הדין הרבני בבקשה להטיל סנקציות על בן הזוג הסרבן, אולם בשנים האחרונות, ישנו כלי משפטי נוסף: הגשת תביעה נזיקית נגד סרבן הגט. בתי המשפט מכירים בעילה זו יותר ויותר ופוסקים סכומי פיצוי יפים למסורבי הגט. אחת הדוגמאות למקרה שכזה, היא תביעה אשר הגיש גבר כנגד אשתו על סירובה למתן גט ובית המשפט הורה לה לשלם לבעלה פיצוי של 15 אלף שקלים.

 

סרבנות גט – אודות הבעיה

הדין הקובע בכל הנוגע לסידור הגט הוא דין תורה, אשר על פיו כי גט חייב להינתן בהסכמה של שני בני הזוג. כלל זה יוצר פתח לסרבנות גט, תופעה אשר במסגרתה מסרב אחד מבני הזוג למתן גט וכופה למעשה על הצד השני להישאר נשוי לו. מדובר בתופעה רחבת היקף אשר בדרך כלל בעייתית יותר עבור נשים, בשל כללי ההלכה היהודית. במה דברים אמורים?

 

אישה מסורבת גט, אינה יכולה להינשא לגבר אחר ואם תבחר להביא ילדים לעולם מגבר שאינו בעלה, ילדיה יהיו ממזרים, על כל המשתמע מכך. זאת משום שהתורה רואה ביחסים האלו יחסים אסורים. המצב הוא שונה כאשר הגבר הוא מסורב גט, אז ההלכה אינה מונעת ממנו לחיות עם אישה אחרת ולהביא עמה ילדים. יתרה מזאת, הגבר אף יכול לקבל היתר מיוחד לשאת אישה אחרת, אפשרות אשר אינה קיימת עבור נשים מסורבות גט.

 

פיצויים למסורבי גט

במהלך השנים, הפתרון המרכזי אשר עמד בפני מסורבי גט היה פנייה לבית הדין הרבני בבקשה להטיל סנקציות על סרבן/סרבנית הגט. מדובר בסנקציות כגון הטלת עיקולים כספיים והגבלה על החזקת רישיון נהיגה, כאשר בחלק ניכר מן המקרים לא היה בסנקציות האלו כדי להביא את בן הזוג הסרבן לשנות את דעתו ולהסכים למתן גט.

 

בשנים האחרונות, נוצר כלי משפטי חדש בידיהם של מסורבי גט: הגשת תביעת פיצויים נזיקית בגין סרבנות גט. בשונה מתביעות נזיקין רגילות, כאן מדובר בעיקר בנזק נפשי, המתייחס לאי היכולת של בן או בת הזוג, להמשיך הלאה בחייהם של סרבנות בן או בת הזוג למתן גט. אמנם, בדרך כלל אין המדובר בסכומי פיצוי גבוהים מאוד, אך יש בהם בהחלט כדי להרתיע ולצמצם את התופעה של סרבנות הגט.

 

פיצוי של 15 אלף ש"ח בגין סרבנות גט

מקרה שהיה כך היה: גבר אשר אשתו סירבה למתן גט במשך ארבע שנים, הגיש נגדה תביעה על סכום אסטרונומי של 800 אלף שקל. בית המשפט קבע כי סרבנות גט פוגעת בזכות לחירות ומהווה הפרה בוטה של חובת תום הלב. יחד עם זאת, כאשר באים לקבל החלטה באשר לגובה הפיצוי הכספי, יש לבחון עד כמה סרבנות הגט גרמה לנזק והפריעה למסורב הגט להמשיך בחייו. במקרה הזה, כך קבע בית המשפט, סירובה של הנתבעת למתן גט, לא מנעה מן התובע לנהל מערכות יחסים אחרות וסכום הפיצוי שדרש הוא בלתי סביר. על כן פסק לו בית המשפט סכום פיצוי של 15 אלף שקל (תמ"ש 50202-10-13).

 

אמנם, סכום הפיצוי אשר הטיל בית המשפט על סרבנית הגט היה נמוך באופן משמעותי מסכום התביעה, אולם עדיין מדובר בסכום בלתי מבוטל וככל שבתי המשפט יטילו פיצוי כספי בגין סרבנות גט, ניתן לשער כי תופעה זו תלך ותצטמצם. לאור ההשלכות של סרבנות הגט, בפרט עבור נשים, זוהי מגמה מבורכת.