מזונות

החברה הישראלית משתנה כל הזמן והמגמות הסוציאליות משפיעות גם על דיני המשפחה. חלוקת זמני שהות שווים (בעבר "משמורת משותפת") מאפיינת יותר ויותר הליכי גירושין/פרידה בין הורים לילדים קטינים. במידה רבה היא הפכה לברירת מחדל לאור יתרונותיה הרבים.

מזונות ילדים בחלוקת זמני שהות שווים

הילדים לא עוברים כמו בעבר באופן כמעט-אוטומטי לחזקת האם, כאשר האב רואה אותם פעם-פעמיים בשבוע וכל סופ"ש שני. חלוקת זמני שהות שווים היא דרך המלך ויש לה גם השפעה על מזונות הילדים.

מתי לא יפסקו מזונות כלל?

חלוקה שווה של זמני השהות יכולה להוביל במקרים מסוימים להפחתה של מזונות הילדים ואפילו לבטל אותם לגמרי. כלומר, כל אחד מההורים נושא בהוצאות כשהילדים בחזקתו. עם זאת, לא מדובר בעניין גורף. נכון להיום ביטול מזונות לחלוטין יהיה רק בכפוף לשלושה תנאים מצטברים:

  • הילדים מעל גיל 6.
  • יכולות ההשתכרות של ההורים שווות או קרובות מאד.
  • חלוקת זמני השהות שווה.

התנאים האלה אינם מתקיימים בכל מצב ובכל משפחה. ייתכנו בהחלט מצבים שבהם גם זמני שהות שווים לא יובילו בהכרח לאי פסיקת מזונות. מצד שני, זמני השהות הם בהחלט ברומטר. מזונות הילדים, ככל שייספקו, יהיו נמוכים משיעורם אם היו נקבעים במתווה של "הורה משמורן והורה שאינו משמורן".

כמה זה יוצא בפועל?

כשם שלא קיים מחשבון מזונות ילדים שנכון לכל מקרה ומקרה, כך גם אין מחשבון למזונות ילדים עם חלוקת זמני שהות שווה. מתוך ניסיון של כ-20 שנה בייצוג בתיקי גירושין, אנחנו יכולים  להעריך שמדובר על מזונות בגובה מאות שקלים ("בלבד") לכל ילד. ככל שזמני השהות שווים יותר וככל שפערי ההכנסה בין הצדדים קטנים יותר, כך סכום המזונות פוחת בהתאמה.

הגישה שלנו לגבי מזונות ילדים

משרד עורכי דין אמיר זבולון מתמחה בייצוג בתיקי משפחה מזה כשני עשורים. כשאנחנו מייצגים הורים שמחליטים להתגרש או להיפרד, וככל שהדינימיקה מאפשרת זאת, נמליץ לחתור לחלוקה שווה של זמני השהות. היתרונות רבים ומדובר במתווה הכי מומלץ מבחינת "עיקרון טובת הילד".

בכל הנוגע למזונות ילדים באותה "משמורת משותפת", חשוב לנו לחתור לאיזון מדויק בין צרכי הילדים מכאן ויכולות ההורים מכאן (מכל מקורות הכנסותיהם). זאת, על ידי ניתוח המצב לאשורו, עם רגליים על הקרקע וראייה שצופה את פני העתיד.