העמוד לא נמצא - עורך דין גירושין אמיר זבולון https://www.zvulunlaw.co.il Wed, 25 Aug 2021 07:39:05 +0000 he-IL hourly 1 מה זה אפוטרופוס? https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%9e%d7%94-%d7%96%d7%94-%d7%90%d7%a4%d7%95%d7%98%d7%a8%d7%95%d7%a4%d7%95%d7%a1/ Wed, 25 Aug 2021 07:38:51 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=785 מה זה אפוטרופוס? אפוטרופוס הוא אדם או גוף שתפקידו לדאוג לאדם אשר איננו מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו, בין אם  … קרא עוד

הפוסט מה זה אפוטרופוס? הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
מה זה אפוטרופוס?

אפוטרופוס הוא אדם או גוף שתפקידו לדאוג לאדם אשר איננו מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו, בין אם מדובר בענייני כספים ורכוש, ובין אם בסוגיות בריאותיות ורפואיות. נכון להיום עומד מספרם של האנשים שמונה להם אפוטרופוס בישראל על למעלה מ-50,000.

על פי סעיף 1 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, "כל אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר לידתו ועד מותו" (כשרות לזכויות ולחובות). לעתים ישנם מצבים שבהם ההגדרה הזו איננה תקפה עוד וסעיף 33 לחוק הנ"ל קובע את התנאים המתאימים למינוי אפוטרופוס, למשל:

  • קטין יתום – קטין אשר שני הוריו נפטרו או הוכרזו כפסולי דין.
  • קטין שהוריו לא יכולים לדאוג לו – קטין שהאפוטרופסות של שני הוריו נשללה מהם או
  • שהם נמנעים מלמלא את חובותיהם כלפיו.
  • פסול דין – אדם אשר מחמת ליקוי שכלי או מחלת נפש לא יכול לדאוג לענייניו.
  • אדם אשר איננו יכול לדאוג לענייניו, כולם או מקצתם, באופן קבוע או זמני, ואין מי שמוכן
  • ומוסמך לדאוג להם במקומו.
  • אדם שאי אפשר לזהותו.

מה זה אפוטרופוס על פי מינוי?

אפוטרופוס על פי מינוי הוא אפוטרופוס שממונה לפי החלטת בית משפט לדאוג לענייניו של אדם אחר. האפוטרופוסות יכולה להיות ספציפית. למשל, אפוטרופוס לגוף בנושאים רפואיים, אפוטרופוס לרכוש בנושאים כלכליים או אפוטרופוס לדין לטובת ניהול עניינים משפטיים.

בנוסף בית המשפט רשאי בהחלטתו לכלול הוראות מדויקות ולקבוע גם אפוטרופסות משותפת. לדוגמה, שני אחים שממונים ביחד כאפוטרופוסים על אימם הקשישה. התפיסה הישראלית – החברתית, המוסרית והמשפטית – רואה באפוטרופסות שליחות של ממש. יפים לכך דברי הסבר לאפוטרופוסים שנוסחו בדיוק רב על ידי האפוטרופוס הכללי (שהינו אגף הפועל תחת משרד המשפטים): "נפלה בחלקך זכות מהמעלה הראשונה – הזכות לסייע לאדם הנתמך בך לחיות חיים מיטיבים, מכבדים ומלאים, ולהשמיע את קולו ואת רצונו באמצעותך. בצד זכות זו, שהיא בבחינת שליחות אישית, חברתית ומוסרית, מוטלות על האפוטרופוס חובות ואחריות רבה למילוי התפקיד על הצד הטוב ביותר ברגישות, במסירות ובנאמנות".

אפוטרופוס לרכוש, אפוטרופוס לגוף ואפוטרופוס לשניהם

מינוי אפוטרופוס יכול להתייחס לגופו של אדם בנושאים בריאותיים ולרכושו בהיבטים כלכליים. ישנם מקרים בהם האפוטרופוס ממנוה לגוף בלבד או לרכוש בלבד, ולעתים אפוטרופוסים שונים עובדים במקביל או בחפיפה. גבולות האחריות נקבעים במינוי ויכולים להשתנות לאורך הזמן בהתאם להתפתחויות.

סעיף 47 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע שורה של פעולות שאותן האפוטרופוס איננו רשאי לעשות מבלי לקבל את אישור בית המשפט. לדוגמה, עסקאות מסוימות במקרקעין (כמו מכירת נכס או השכרה ארוכת טווח), מתן מתנות בלתי סבירות, מתן ערבויות והלוואות בנסיבות שונות ועוד.

אפוטרופוס חיצוני, אפוטרופוס שאיננו בן משפחה או מכר

מעניין לדעת שרק בכ-85% מהמקרים בהם ממונה אפוטרופוס עסקינן בבן משפחה. כלומר, באחד מכל שמונה מקרים הפתרון הנכון הוא אפוטרופוס חיצוני או "אפוטרופוס מקצועי".

ישנם כ-10 תאגידי אפוטרופסות אשר פועלים בישראל בסמכות ומתוקף אישור שניתן להם ממשרד המשפטים, לאחר שנבחנו בקריטריונים מחמירים. מינוי תאגיד אפוטרופסות איננו ברירת מחדל והוא נדרש כאשר קרובי המשפחה לא יכולים או לא מעוניינים לקחת את המושכות בידיהם.

לעתים המינוי נעשה למניעת התעללות בקשישים או מעשי עוקץ, לצורך קבלת החלטות דרמטיות הנוגעות לבריאות, לשם ניהול נכסְי אנשים שמונה להם אפוטרופוס לגוף ואף בכדי למנוע השפעות בלתי הוגנות על ידי בני משפחה.

הפוסט מה זה אפוטרופוס? הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
גירושין ברילוקיישן https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%92%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9f-%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%a7%d7%99%d7%99%d7%a9%d7%9f/ Mon, 28 Jun 2021 08:58:07 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=771 כ-4,000 ישראלים מתעשיית ההיי-טק יוצאים בכל שנה להגשים את חלום הרילוקיישן בחו"ל. כ-70% מהם עושים זאת ביחד עם המשפחה והעלות  … קרא עוד

הפוסט גירושין ברילוקיישן הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
כ-4,000 ישראלים מתעשיית ההיי-טק יוצאים בכל שנה להגשים את חלום הרילוקיישן בחו"ל. כ-70% מהם עושים זאת ביחד עם המשפחה והעלות המשוערת של המעבר מוערכת בכ-250 אלף שקלים.

אולם בעוד שאופציית הרילוקיישן קורצת לרבים, לעתים היא איננה אלא מלכודת לזוגיות. עלויות המחייה הגבוהות, קשיי ההסתגלות, הוויתור של בן הזוג המצטרף על הקריירה האישית ושלל נסיבות נוספות, יכולים לגרום לבעיות של ממש, עד כדי מכה ניצחת לתא המשפחתי ופנייה להליכי פרידה וגירושין.

כשם שגירושין הם עניין מורכב, כאשר מדובר על גירושין ברילוקיישן הדברים נאמרים ביתר שאת. בפרט אם בני הזוג הם הורים לילדים קטנים.

כמה זמן הייתם בחו"ל?

השאלה הראשונה לגבי גירושין ברה-לוקיישן היא "כמה זמן אתם בחו"ל?". ככל שהמשפחה נמצאת זמן רב יותר מחוץ לישראל ובמיוחד אם נולדו ילדים במדינת השירות, כך גדלים בהתאמה האתגרים המונחים לפתחו של בן הזוג שרוצה לעזוב.

במידה שהמשפחה גרה מספר שנים לא מועט במדינה האחרת, בן הזוג שרוצה לחזור יצטרך להגיש תביעה להגירה לערכאות המקומיות. כל אימת שהבקשה לא מגיעה לכדי פסק דין, סביר להניח שלא יהיה ניתן להעביר את הילדים לישראל ללא הסכמת בן הזוג השני.

שימו לב. פעמים רבות בן הזוג שרוצה לחזור מעוניין לעשות את זה מייד, ולו בשביל לבסס את רצינותו לגבי הצעד שנקט. ככל שההחלטה איננה נובעת מאלימות במשפחה, שיבה עצמאית יכולה להתפרש באופנים שונים. למשל, היא יכולה להיות הוכחה לכך שהילדים "מסתדרים" עם ההורה בחו"ל ולגרור השלכות על תביעת המשמורת. צריך גם לשקול זאת בכובד ראש כאשר עסקינן בילדים קטנים שנטישה בפתאומיות עלולה לפגוע בהם.

נשארים בחו"ל, חוזרים לארץ או נפרדים למדינות אחרות?

גירושין ברילוקיישן קשורים למקום מגוריהם העתידי של בני הזוג. אם הם מחליטים לשוב ארצה הגירושין יתנהלו בישראל כהליך "רגיל" לכל דבר ועניין, אולם במידה שאחד רוצה להישאר והשני מעוניין לחזור, הדברים הולכים ומסתבכים.

ככל שבני הזוג הם הורים לילדים, יש לדעת כי צעדים חד צדדיים של החזרת הקטינים לישראל ללא אישור יכולים להיחשב כ"חטיפה". ישראל חתומה – כמו מרבית מדינות המערב – על אמנה בינלאומית נגד חטיפת ילדים (אמנת האג). אמנה אשר קובעת כי ניתן להשיב את הילדים לארץ הזרה. במיוחד אם הם הועברו ללא אישור וניתן להוכיח שמרכז חייהם איננו כרגע בישראל.

יתרה מזו, גם כשהצדדים מסכימים על מעבר הילדים לישראל, עדיין ישנן סוגיות קריטיות שקשורות לגירושין. החל מקביעת מזונות ילדים ואופן העברתם, דרך סידורי משמורת וזמני שהות למרות המרחק הגיאוגרפי העצום, וכלה בהגעה לכדי הסכם גירושין או ניהול הליך משפטי לסיום החיים המשותפים.

המחלוקת המשפטית לגבי מקום שהותם של הילדים בהווה ובעתיד עוסקת ב"מרכז חייהם" של הקטינים. על פי רוב, בן הזוג שרוצה לשוב ארצה יטען כי מרכז החיים של הילדים הוא בישראל, ואילו ההורה השני יבקש לקבוע כי שהותם בחו"ל לאורך זמן יצרה זיקה ביניהם לבין מקום מגוריהם החדש. הדבר תלוי בהיקף הזמן שבו המשפחה נמצאת בחו"ל, גיל הילדים ועוד.

משמורת בין מדינות ומזונות בחו"ל

בכל הנוגע לזמני שהות, גם הורים שגרים במדינות שונות צריכים לאפשר זה לזה משמורת על ילדיהם המשותפים. בין אם בהליך משפטי ובין אם בהסכם, יש להגיע לכדי הכרעה אודות היקף הביקורים, מועדיהם, משכם ולעתים גם זהות ההורה שנושא בעלויות. במקרי קיצון וחשש מפני חטיפת ילדים ייתכן ויהיה מקום לייצר מנגנון ערבות כספית.

סוגיה מהותית נוספת שקשורה במשמורת ילדים לאחר גירושין בחו"ל היא ההחלטות על אורח החיים הרגיל של הקטינים. לדוגמה בשאלות בנושאי חינוך, בריאות וכו'.

לגבי מזונות ילדים לאחר גירושין ברילוקיישן, הדין הקובע הוא כושר ההשתכרות של ההורים בהווה ובעתיד. לא מדובר בתיק מזונות רגיל שכן גירושין בחו"ל מקושרים תכופות לפערי שכר בין הצדדים ולעלויות גבוהות. חשוב לקחת בחשבון כי ההורה המשמורן נושא כמעט לבדו בהוצאות השוטפות ובנטל גידול הילדים ללא עזרה. אפשר גם להבטיח את תשלום המזונות על ידי ערבויות ו/או בטוחות מצד קרובי משפחה הנמצאים בישראל.

חלוקת רכוש ואיזון משאבים

כל תיק גירושין עוסק בחלוקת הרכוש ובאיזון משאבים בין הצדדים. על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, החל גם על זוגות ישראלים ברילוקיישן, הרכוש המשותף צריך להתחלק שווה בשווה. זאת למעט נכסים מסוימים שמוחרגים ממצבת הרכוש כמו נכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג מלפני הנישואין או ירושות (יודגש שגם נכסים אלה יכולים להיחשב כמשותפים בנסיבות כמו נישואין ארוכי שנים או עירוב כספים).

לגבי גירושין ברה-לוקיישן, חלוקת הרכוש הינה מורכבת באופן מיוחד. יש לבחון במקצועיות רבה כיצד יהיה נכון לחלק את הרכוש ואיך להעביר אותו ממדינה למדינה תוך התחשבות בשיקולי מיסוי.

לא זו אף זו, גירושין ברילוקיישן קשורים לשכר הגבוה הנהוג בתעשיית ההיי-טק ולמושגים כמו אופציות, מוניטין, נכסי קריירה וכדומה. הפרמטרים הללו נלקחים בחשבון שכן גם הניסיון המקצועי ופירותיו נחשבים בחוק הישראלי לחלק מנכסי התא המשפחתי.

לסיכום,

גירושין בחו"ל אינם מהלך פשוט. למרות שדרך המלך לפני יציאה לרילוקיישן היא עריכת הסכם מקדים, הרוב המכריע של הזוגות איננו פועל כך. זאת חרף העובדה שקשיי הרילוקיישן מהווים סיכון של ממש לזוגיות ולתא המשפחתי.

לפני ההחלטה על גירושין בחו"ל ולפני נקיטה בצעדים דרמטיים וחד-צדדיים, מומלץ להיוועץ עם משרד עורכי דין המתמחה בדיני משפחה בכלל, ובדיני גירושין מחוץ לישראל בפרט.

יש לשרטט באופן מקצועי ומדויק את דרכי הפעולה הנכונות, אשר יביאו לכדי תוצאה סופית הוגנת, ברת-ביצוע והולמת. בפרט יש להתייחס לנושא הילדים הקטינים מבחינת מקום מגוריהם ביום שאחרי, מזונותיהם והקשר שלהם עם שני הוריהם.

הפוסט גירושין ברילוקיישן הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
כמה עולה להתגרש? כל המספרים והתרחישים https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%9b%d7%9e%d7%94-%d7%a2%d7%95%d7%9c%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%aa%d7%92%d7%a8%d7%a9-%d7%9b%d7%9c-%d7%94%d7%9e%d7%a1%d7%a4%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%94%d7%aa%d7%a8%d7%97%d7%99%d7%a9%d7%99%d7%9d/ Thu, 16 Jul 2020 08:38:48 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=749 גירושין הם לא רק משבר אישי ומשפחתי אשר נוגע לילדים ולחלוקת הרכוש, אלא גם אירוע עם השלכות דרמטיות על מצבם  … קרא עוד

הפוסט כמה עולה להתגרש? כל המספרים והתרחישים הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
גירושין הם לא רק משבר אישי ומשפחתי אשר נוגע לילדים ולחלוקת הרכוש, אלא גם אירוע עם השלכות דרמטיות על מצבם הכלכלי של הצדדים.

הנה, רק לאחרונה (אוגוסט 2019), היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הצית שוב את הסערה הכלכלית של מחאת האבות הגרושים, כאשר קבע בחוות דעת שהוגשה על ידו לבית המשפט העליון, שאין להחיל את "הלכת השוויון בנטל המזונות" (פסק דין תקדימי משנת 2017) באופן רטרואקטיבי.

כעורכי דין העוסקים בדיני משפחה מזה כ-15 שנה, אחת השאלות הראשונות שמופנות אלינו על ידי המתגרשים לעתיד היא – כמה עולה להתגרש. מכיוון שאין תשובה אחת לשאלה הזו, חשוב להבין כי התנהלות נכונה ובחירת אסטרטגיית גירושין מותאמת אישית, עשויות בהחלט "להמתיק את הגלולה הכלכלית".

במידה שהפור נפל, והסיכוי לשיקום חיי הנישואין שואף לאפס, רצוי שבני הזוג ישכילו להתעלות מעל המחלוקות ולהגיע לכדי פתרון הוגן ומוסכם. בין אם על ידי גישור ובין אם בניהול משא ומתן אפקטיבי להגעה לכדי הסכם גירושין.

הסכם זה, אשר ניתן לכלול בו את מלוא הנסיבות והפרמטרים הספציפיים, החל מעניינים הקשורים לילדים (מזונות וזמני שהות), וכלה בחלוקת רכוש להווה ולעתיד, יכול לחסוך משאבים כספיים ונפשיים רבים.

כמה עולה להתגרש בלי הסכם?

אם בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכם, והם מחליטים להניח את המחלוקות לפתח בית המשפט לענייני המשפחה או בית הדין הדתי, הליך הגירושין יכול בהחלט להיות ארוך, מורכב ויקר. לעתים, אין כל דרך אחרת, ובמצבים אלה (במיוחד) חשוב להיוועץ בעורכי דין בעלי ניסיון עשיר גם בליטיגציה בערכאות השונות.

נקודה אחת חשובה יש להדגיש. הסכם גירושין נערך בהתאם לכל הוראות החקיקה והפסיקה העדכניות. לדוגמה, נקודת המוצא לחלוקת הרכוש ולעריכת איזון משאבים היא הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973. כלומר, כל הנכסים המשותפים שנצברו במהלך חיי הנישואין הינם נכסים ברי-חלוקה, למעט "נכסים חיצוניים" מסוימים כדוגמת ירושות, מתנות, נכסים שהיו בבעלות אחד הצדדים לפני הנישואין או נכסים שהוחרגו בהסכם ממון שנערך כחוק.

במילים אחרות – סביר להניח שגם אם הצדדים לא יגיעו להסכמה ויפנו לבית המשפט או בית הדין הדתי, חלוקת הרכוש הסופית תהיה זהה (פחות או יותר) לתוצאה שהייתה יכולה להתקבל בהסכם. זאת בהפחתת ההוצאות הכספיות לייצוג המשפטי.

אמרו מעתה, כשאתם שואלים את עצמכם כמה עולה להתגרש, ייתכן בהחלט שאי הגעה לכדי הסכמות במשא ומתן, והתנהלות בבתי המשפט או בתי הדין הדתיים, תייקר את התשובה לשאלתכם. אמנם כל מקרה נבחן לגופו, אבל אם נרצה לענות על השאלה כמה עולה להתגרש, ניתן לומר כי הניסיון מלמד שניהול הליך משפטי מלא בבתי המשפט או בתי הדין הדתיים יכול לייקר את הגירושין בכ-600% ומעלה.

למשל, אם סיום ההליך בגישור אפקטיבי יוכל לעמוד על כ-10,000-15,000 שקלים (כתלות במורכבות המסגרת הנתונה), אותו מקרה, במידה שיונח לפתחן של הערכאות, יכול להסתיים בתג מחיר של עשרות אלפי שקלים עד מאות אלפי שקלים.

עלותו של הסכם גירושין נעה סביב 5,000-45,000 שקלים, כתלות בפרמטרים כדוגמת משמורת ילדים, חלוקת רכוש, היקף הרכוש וכדומה. כמו כן, שעת ייעוץ או פגישה עם עורך דין בתחום דיני המשפחה – 300-1,500 שקלים.

חשבו על הילדים

מעבר לכסף – ככל שמדובר על גירושין בין הורים לילדים, המחקרים בתחום הינם חד משמעיים. אם ההורים משכילים להתגרש במהירות ובהסכמה, עם תקשורת מכבדת אשר צופה את פני העתיד, כך ההשפעה של הגירושין על הילדים תקטן משמעותית.

אמנם הם עדיין יושפעו מהמהלך, אך סיום פרק הנישואין בצורה נאותה עשוי בהחלט לסייע להם לקבל את הגזרה.

כלומר, זה לא רק כמה עולה להתגרש, אלא גם מה ההשלכות שעלולות להיות למאבק משפטי עקוב מדיונים על שאר בני המשפחה. ילדים שהוריהם "נלחמים" בבית המשפט מוצאים את עצמם נגררים למאבק, וכפועל יוצא מכך, נחבלים ממנו באופן משמעותי. הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. כשאתם מתלבטים כיצד לבחור אסטרטגיה נכונה לגירושין, לא רק השאלה "כמה עולה להתגרש" צריכה לעמוד לנגד עיניכם, ודי לחכימא ברמיזה.

 

 

 

הפוסט כמה עולה להתגרש? כל המספרים והתרחישים הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
פנסיה צבאית בגירושין https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%a4%d7%a0%d7%a1%d7%99%d7%94-%d7%a6%d7%91%d7%90%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%92%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9f/ Tue, 12 May 2020 11:09:26 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=745 גירושין הם תמיד עניין מורכב, וגירושין של אנשי כוחות הביטחון מורכבים שבעתיים. מציאות החיים מלמדת כי הפרישה המוקדמת של אנשי  … קרא עוד

הפוסט פנסיה צבאית בגירושין הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
גירושין הם תמיד עניין מורכב, וגירושין של אנשי כוחות הביטחון מורכבים שבעתיים. מציאות החיים מלמדת כי הפרישה המוקדמת של אנשי צבא ושירותי הביטחון, הנעשית בגיל צעיר (46.6 בממוצע), מאתגרת משמעותית את הסדר המשפחתי הקיים.

יציאת איש או אשת הצבא לדרך חדשה, המלווה בשינוי פתאומי ודרמטי, חושפת קשיים לא מעטים. החל מהקושי להסתגל לאזרחות ולמצוא משמעות וכיוון (במיוחד לאחר עשרות שנים בהן הפורש נהנה מיוקרה וכוח, כמו גם מקידומים וכיבודים), דרך הזוגיות שהופכת לממשית ויוצאת מגבולות הגזרה המוכרים של השירות, וכלה באירועים שהתרגשו על בני הזוג – כל אחד מצדו – לאורך כל השנים בהן חייהם התקיימו מעט במקביל.

לצערנו, אנו אפילו מכירים מקרים לא מעטים בהם בן/בת הזוג הביתי "מחכה" להתגרש עם יציאתו של איש הביטחון לגמלאות. בין השאר (וכמובן שלא רק) בשל חלקו בנכסי הקריירה והזכויות הסוציאליות שנצברו במשך השנים. אחד מהפרמטרים המורכבים ביותר בעניין זה הוא הפנסיה הצבאית.

איך מחלקים פנסיה צבאית בגירושין?

שלא כמו השכירים במשק, היוצאים לגמלאות בגיל 67 (גברים) או 62 (נשים), אנשי צבא ושירותי הביטחון פורשים בממוצע בגיל 45. עם פרישתם הם זכאים לפנסיה, אשר מקנה קצבה חודשית גבוהה בגיל צעיר יחסית. ככל שהפרישה מהצבא מלווה בהליך גירושין, בן או בת הזוג של איש הקבע תדרוש ככל הנראה את זכויותיה בפנסיה המשולמת לאיש הקבע.

סוגיה זו גורמת לעתים לבני זוגם לרצות לזרז את הגירושין, משום שהם סבורים כי הם זכאים לקבל כעת מחצית מקצבת הפנסיה הזו. כמו כן, יודגש כי שאר הזכויות הסוציאליות המיטיבות של פורשי שירותי הביטחון – כמו מענק פרישה, קרנות השתלמות, פדיון מחלה וכדומה – יכולות להיחשב אף הן כנכסים ברי חלוקה.

בפסיקות רבות בבתי המשפט לענייני משפחה, בתיקים הכוללים גם בקשה בדבר חלוקת פנסיה צבאית בגירושין, השופטים אינם מתעלמים מיכולתו של בן הזוג הפורש לעבוד בהמשך במשרות נוספות, לעתים בדרגות בכירות ובמשכורות גבוהות. זאת למרות שבמציאות הישראלית, אותם פורשים ו"גמלאים" מתקשים דווקא למצוא את מקומם באזרחות (וכפועל יוצא מכך "מבלים" בבית בחוסר מעש, בישיבה היוצרת מתחים רבים בין הצדדים ולעתים היא העילה לגירושין).

ישנם אף מקרים בהם הצדדים נוקטים בצעדים שהם אינם מודעים שיכולים להיות להם השלכות עתידיות על רכושם בגירושין. דוגמה בולטת הינה כאשר בן הזוג הפורש מחליט להוון את זכויותיו הסוציאליות (בין אם מרצונו ובין אם מבקשת בן זוגו), מבלי להבין כי הוא עלול בגלל ההיוון לאבד מחצית מהסכום שהוון.

זאת ועוד, לעתים קרובות אנשי שירותי הביטחון והצבא רוכשים במהלך תקופת השירות מיומנויות וכישורים, היכולים להיחשב בהליך גירושין כ"נכסי קריירה" ברי חלוקה. בפרט אם בן הזוג הביתי וויתר וויתור משמעותי על התקדמותו המקצועית, ונוצרו פערי השתכרות של ממש בין הצדדים (תופעה נפוצה בקרב בנות זוג של קצינים קרביים, השוהים שבועות ארוכים מחוץ לבית).

בכדי לחשב את הסכום שלו זכאי בן הזוג בכספי הפנסיה והזכויות הסוציאליות, אפשר למנות אקטואר אשר משקלל את מכלול הזכויות אשר הצטברו והצטברות. זאת תוך התחשבות בפרמטרים שונים כדוגמת גיל, תוחלת חיים, אינפלציה ועוד. את הסכום הסופי ניתן לאחר מכן לחלק לפי הערך הנוכחי (המהוון) שלו – בין אם בתשלום חד פעמי ובין אם כקצבה עתידית.

בבחינת חלוקת פנסיה בגירושין עולים תדיר שני נושאים משמעותיים:

  • נכסי קריירה – האם לאור הנסיבות המתקיימות בין בני הזוג, ניתן להגדיר את בן הזוג שלא שירת בצבא או בכוחות הביטחון כ"בן זוג ביתי", וכפועל יוצא מכך להכיר בנכסי הקריירה של הגמלאי כנכס בר חלוקה?
  • האם הצבא ישלם את הפנסיה ישירות – האם יש לקבוע כי הפנסיה תשולם לגרוש/ה ישירות מהצבא או משירות הביטחון, או שמא יש לקבוע כי היא תשולם על ידי בן הזוג לשעבר.

לסיכום,

פנסיה צבאית בגירושין היא איננה עניין של מה בכך, ואין זה משנה מאיזה כיוון בוחנים את הסוגייה. בין אם מצדו של הגמלאי, אשר ייתכן ויתקשה לנווט את פרק חייו שלאחר הפרישה למחוזות של פרנסה גבוהה ומתגלמת, ובין אם מצדה של בת הזוג, אשר במשך שנים תמכה בבעלה בנטילת עול הבית והמשפחה, וכעת הכנסתה איננה מן הגבוהות.

הפסיקות והתקדימים המשפטיים הנוגעים לעניינים הללו משתנים תדיר. לכן, על מנת להגיע לכדי פתרון הוגן ובר-ביצוע, הצופה את פני העתיד, רצוי להיוועץ בהקדם עם עורכי דין המתמחים בדיני משפחה, אשר הינם בעלי ניסיון גם בתיקי גירושין של אנשי צבא ושירותי הביטחון.

הפוסט פנסיה צבאית בגירושין הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
האתגרים של הזוגיות ביום שאחרי הקורונה https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%94%d7%90%d7%aa%d7%92%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%96%d7%95%d7%92%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%90%d7%97%d7%a8%d7%99-%d7%94%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%94/ Mon, 04 May 2020 08:37:30 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=738 החזרה לשגרה לאחר תקופת הקורונה יכולה לאתגר את הזוגיות, ההורות והתא המשפחתי. אחרי הכל, מתי לאחרונה בילינו כל כך הרבה  … קרא עוד

הפוסט האתגרים של הזוגיות ביום שאחרי הקורונה הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
החזרה לשגרה לאחר תקופת הקורונה יכולה לאתגר את הזוגיות, ההורות והתא המשפחתי. אחרי הכל, מתי לאחרונה בילינו כל כך הרבה זמן בחיק המשפחה הגרעינית. "סגורים" בבתים ויוצאים לגיחות קצרות בלבד להצטיידות או צרכים חיוניים.

עכשיו, כאשר נראה שההנחיות וההגבלות מאחורינו, או לכל הפחות מצטמצמות משמעותית, ראינו לנכון לפרסם כתבה שעוסקת בשמירה על הזוגיות והמשפחה בימי פוסט קורונה. מהם המכשולים המצפים בדרך, איך ניתן להתמודד עמם ומה הצעדים שכדאי להימנע מהם.

כמו תקופת החגים, רק עם המשפחה הגרעינית בלבד

כל עורך דין שעוסק בדיני משפחה יודע שהימים של "אחרי החגים" מלווים באין ספור טלפונים ופניות למשרד. הזמן הממושך מחוץ למסגרות ולשגרה, הקצב האינטנסיבי של המפגשים המשפחתיים, וההוצאות הכלכליות הכבדות, מהווים ביחד ולחוד מתכון בטוח למתחים. בפרט בקרב בני זוג שהגיעו לחגים כשהם כבר "סוחבים" משקעים.

הדברים נאמרים ביתר שאת לגבי הקורונה, שהותירה אותנו בבית במידה רבה כמו בתקופת חגים "קלאסית". אולם הפעם ההישארות בבית לא הייתה אפילו עם עצירה קלה. המשפחה הייתה ספונה בד' אמותיה, ללא כל אפשרות להפרדת כוחות (ולו זמנית). אמנם בניגוד לחגים לא הייתה מעורבות של גורמים חיצוניים שיכולים "ללבות את האש" (כמו חברים או בני משפחה), אך ברור שרבים ייצאו מהקורונה לאחר לא מעט חיכוכים.

ההמלצה שאנו נותנים פעמים רבות לזוגות ששוקלים "לפרק את החבילה" לאחר החגים יכולה להתאים גם לכאן. על מנת להתגבר על אתגר הפוסט-קורונה, מומלץ לנסות ולחזור לשגרה כמה שיותר מהר. שחררו את הלחץ בתוך הבית, החזירו את הילדים למסגרות ואל תוותרו על עבודה (גם שלא בהיקף של משרה מלאה). הזוגיות זקוקה לאוויר, ועם ירידת הרף בהנחיות משרד הבריאות, זה הזמן הנכון לתת לה את הפתח הזה.

להתמודד באופן ראוי עם הדחק הכלכלי

נקודה נוספת המוכרת לכל עורך דין העוסק בדיני משפחה היא שבעיות כלכליות הן גורם מרכזי מאד בתיקי גירושין. כמאמר המשורר, "אם אין לחם, אין אהבה".

למרות השבועות שבני הזוג אמרו מתחת לחופה, ולמרות ההבטחות לעמוד זה לצד זו בימים קשים, לחיים יש תוכניות אחרות. בעיות פיננסיות הופכות במהירות לבעיות בזוגיות. בכל הנוגע לימי פוסט-קורונה, הבעיות הפיננסיות מגיעות מכמה כיוונים במקביל:

  • זמן רב ללא משכורת בעקבות יציאה כפויה לחופשה ללא תשלום (חל"ת).
  • גידול ביתרת החובה בחשבונות הבנק המשפחתיים בשל השילוב הקטלני שבין הוצאות גבוהות להעדר הכנסה.
  • חשש מאי חזרה מלאה לעבודה עד כדי חשש מפיטורין ו/או קריסת עסקים קטנים ובינוניים שלא יצלחו את המשבר.

רגע לפני שאנו חוזרים לימים כתיקונם, המצב במשק הכלכלי מדאיג משפחות רבות בישראל. למעלה ממיליון אזרחים נרשמו בלשכת העבודה כ"דורשי עבודה", כ-87.9% מהם נרשמו במקביל להוצאתם לחל"ת, וכ-7.25% כבר פוטרו מעבודתם. בהנחה שכ-15%-20% לא ישובו לעבודתם מהחל"ת, או לכל הפחות לא יחזרו לאותם תנאים ולאותו השכר, אין ספק שלפנינו אתגר משמעותי וממשי.

כאמור, מצוקה כלכלית היא גורם וודאי למצוקה משפחתית וזוגית. על כן חשוב להבין שגם החודשים שלאחר הקורונה יכולים להיות מורכבים. החזרה לפרנסה יציבה וקבועה לא תהיה מהירה. מקומות התעסוקה עצמם אינם עומדים איתן על רגליהם, וכך גם אם אחד מבני הזוג (או שניהם) הוא עצמאי. גם הישראלים שיחזרו מהחל"ת לעבודתם כתמול שלשום, יידרשו ככל הנראה לתקופת התאוששות.

אם כל זה איננו מספיק, אנחנו מביטים קדימה ורואים מיד לפנינו ימי חופשה "נוספים" כמו החופש הגדול שמעבר לפינה וחגי תשרי שמעבר לפינה הבאה.

העצה בעניין זה היא לשמור על הידוק חגורות בנושא הכלכלי. תמיכה זוגית עשויה להיות מפתח, ובמיוחד אם אחד מבני הזוג מתקשה יותר לעלות חזרה על המסלול השגרתי. יש לפעול ככל שניתן בכדי לעלות על דרך המלך הכלכלית וייתכן שאפילו מומלץ לנצל את הזמן לעבודה מרובה, ככל שאתם יכולים כמובן. זה הזמן להקדיש כוח ואנרגיה בפרנסה, כולל שעות נוספות.

אם אחד מבני הזוג יכול לעשות זאת, ואילו בן הזוג השני איננו בעמדת פתיחה ראויה (ייתכן בהחלט שבגלל נסיבות שלא קשורות אליו), היציאה מהמשבר יכולה להיות הזדמנות להוכיח זוגיות טובה. בן הזוג שיכול לחזור לעבודה יעשה כל שבידיו בכדי להגדיל את ההכנסה, ובן הזוג השני יתמוך בו בכך שידאג למשק הבית והילדים (גם אם בימים שגרה מערכת היחסים בין הצדדים הפוכה).

החזרת הילדים לשגרה, אתגר משפחתי

הימים שאחרי הקורונה עומדים בסימן חזרתם של הילדים למסגרות החינוכיות. נוכחותם של הילדים בבית הייתה ללא ספק מהאתגרים הגדולים ביותר של הקורונה. בפרט במשפחות עם ילדים קטנים, הזקוקים לעזרה ושמירה מצד ההורים ברמה של כמעט 24/7.

כעת, כאשר הילדים אמורים לחזור למסגרות, ברור שמדובר רק בתקופת ביניים קצרה. ראשית, על פי הנחיות משרד הבריאות, החזרה למסגרות החינוכיות תיעשה במתכונת מצומצמת (ייתכן שבהיקף של כ-50% בלבד). שנית, עוד רגע הלימודים יוצאים גם ככה לפגרת החופש הגדול, שאחריה פגרת חגי תשרי. אם נסתכל על זה בעיניים מפוקחות, החזרה האמיתית לשגרה ארוכת טווח יציבה וקבועה צפויה רק בעוד כחמישה חודשים – אי שם באמצע חודש אוקטובר.

כשם שהטיפול בילדים דרש שיתוף פעולה משני ההורים בתקופת הבידוד, כך ראוי שתהיה ההתייחסות ביום שאחרי. בשלב ראשון רצוי להפנים ולהכיר בכך שהיציאה למסגרות לא מסמנת חזרה מלאה לשגרה. סביר להניח שתאלצו לוותר על ימי עבודה ולחוות פגיעה בפרנסה (שכירים רבים "בזבזו" את סל ימי החופש שלהם בימי הבידוד בקורונה).

העצה כאן דומה במידה רבה לעצה אותה כדאי לתת לכל זוג שמצוי בהליך גירושין או שהתגרש. המפתחות המרכזיים להורות וזוגיות עם ילדים הם הקשבה, כבוד הדדי, תמיכה וסיוע. מכיוון שימי פוסט הקורונה הם ימים מיוחדים, אפשר לשנות מוסכמות שנקבעו זה מכבר. ייתכן שדווקא בן הזוג שבשגרה הרגילה פחות מעורב בגידול הילדים, ייקח כעת את המושכות, ובן הזוג השני, שנחשב בדרך כלל לבן זוג ביתי, ירים את הנטל של פרנסת המשפחה. נסו לעשות ככל שאתם יכולים בכדי לסייע לבן הזוג השני, וזכרו כי גם גידול הילדים הוא "עבודה" לכל דבר ועניין.

לסיכום, הקורונה תחלוף, שמרו על המשפחה והילדים

תקופת הקורונה היא בהחלט תקופה יוצאת דופן עבורנו. קשה להאמין שבעתיד הנראה לעין נהיה שוב "סגורים" בבתים, בלי יכולת להתפרנס או אפילו לצאת לסיבוב התאווררות. עכשיו, כשאנחנו בסוף הגל הנוכחי, ובתקווה שגל נוסף לא מחכה לנו בהמשך, עלינו לעשות הכל בכדי לשמור על המרקם המשפחתי.

זכרו כי פרנסה והוצאות יכולות להתאזן, והתקופה הקשה תחלוף במהירה. ככל שבני הזוג ישכילו לתמוך זה בזו, וככל שהם ידעו לעבור את הגשר בבטחה, ייתכן שתהיה זו הזדמנות לחיזוק התא המשפחתי.

הפוסט האתגרים של הזוגיות ביום שאחרי הקורונה הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
שגרת גירושין בימי קורונה https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%a9%d7%92%d7%a8%d7%aa-%d7%92%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9f-%d7%91%d7%99%d7%9e%d7%99-%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%94/ Tue, 31 Mar 2020 10:24:00 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=732 ההתפרצות הדרמטית של נגיף הקורונה בישראל, ועמה ההנחיות המחמירות של הממשלה בכל הנוגע לשגרה והתנהלות יומיומית, יוצרות קשיים רבים על  … קרא עוד

הפוסט שגרת גירושין בימי קורונה הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
ההתפרצות הדרמטית של נגיף הקורונה בישראל, ועמה ההנחיות המחמירות של הממשלה בכל הנוגע לשגרה והתנהלות יומיומית, יוצרות קשיים רבים על הורים גרושים. בין אם מבחינת קיומם כסדרם של זמני השהות עם הילדים, בין אם במחלוקות לגבי השמירה על בריאותם, ובין אם בנושאים כלכליים כתשלום מזונות ילדים.

עניינים שיכולים להיות מסובכים גם בשגרה רגילה, ושלעתים קשה להקפיד עליהם כלשונם וככתבם, הופכים תחת מגפת הקורונה לאתגר של ממש. כמו בסיטואציות רבות, המוכרות לגרושים וגרושות, גם כאן תמיד הפתרון הראוי יהיה זה שיוסכם תוך כדי קיום דיאלוג מכבד. מאבק משפטי-כספי שיתחולל בין הצדדים עלול להיעשות בסופו של היום "על גבם" ("ועל נפשם") של הילדים.

בטרם נכנס לנושאים עצמם, העצה הטובה ביותר לגרושים בימי קורונה היא לשים את המחלוקות והקרבות בצד. גם אם זה ייקח חודשים ארוכים, הקורונה בסופו של היום תהיה מאחורינו. אולם מאבקים שיתרחשו בצלה, והסלמה שתגבר תחת כנפיה, עלולים לגרור השלכות לעתיד.

האם בתי המשפט ובתי הדין הדתיים ממשיכים לעבוד?

כמו כל מערכת המשפט, הערכאות הנוגעות לדיני משפחה עובדות במתכונת חירום. הן בתי המשפט לענייני משפחה והן בתי הדין הדתיים. לא ניתן להגיש תביעות גירושין, אך בתי המשפט פתוחים לנושאים אקוטיים ודחופים כדוגמת הפרת הסדרי ראיה (הפרת זמני שהות), מניעת קשר וכדומה.

מה לגבי מזונות ילדים בתקופת הקורונה?

ימי הקורונה מניחים לפתחנו אתגרים כלכליים דרמטיים. הנזקים הצפויים למשק מוערכים בעשרות מיליארדי שקלים. מספר המובטלים והעובדים שהוצאו לחל"ת נאמד במאות אלפים והתחזיות הפסימיות אך הריאליות מדברות על מיליון דורשי עבודה לאחר הפסח. כמובן שרבים מבין אותם ישראלים שפרנסתם התרסקה הם אבות גרושים החייבים בתשלום מזונות, או לחילופין אמהות גרושות הזקוקות למזונות בכדי לכלכל ילדיהן.

נכון להיום (31/03/2020), אין הקלה או דחייה בתשלום מזונות ילדים, והמזונות צריכים להיות משולמים כסדרם. כלומר, אם לא טיפלתם בתשלום המזונות מראש (לשנה או לחצי שנה), והם משולמים חודש בחודשו, הסכומים אמורים להמשיך לעבור כתמול שלום.

במידה שהאב לא מסוגל מבחינה כלכלית לשלם את המזונות, או שהאם זקוקה למזונות גבוהים יותר לאור מצבה התזרימי, כדאי שההורים ידעו להתחשב זה בזה. ככל שמוסכם על שינוי זמני, רצוי מאד לעלות אותו עלי כתב. דהיינו, לערוך הסכם המעגן את השינוי הזמני במזונות הילדים בכדי למנוע מחלוקות עתידיות וסכסוכים כספיים שסופם מי ישורונו.

במקרי קיצון ניתן להפעיל כלים שונים, כמו פנייה לקבלת סעד דחוף בבית המשפט או הליכי הוצאה לפעול, אך חשוב לזכור כי אין כאן פתרונות קסם. יתרה מזו, גם ההוצאה לפועל פועלת במתכונת חירום וממילא המענה של המערכת לסיוע במזונות ילדים איננו אוטומטית (בלשון המעטה).

מה קורה בבידוד? האם המשמורת בתקופת הקורונה מתקיימת כסדרה?

בכל הנוגע להעברת הילדים בין ההורים לקיום זמני השהות שנקבעו בין ההורים, חשוב לדעת כי הפעולה הנ"ל תוכל להמשיך להתקיים גם בימי סגר מוחלט. שר המשפטים נענה לפנייה שנעשתה אליו מלשכת עורכי הדין, וקבע כי התקנות לשעת החירום לא יפגעו בילדים להורים גרושים. אלה יהיו רשאים לעבור בין הבתים גם אם ההנחיות יטילו על אזרחי ישראל סגר ובידוד.

"אני רואה חשיבות רבה בהבטחת הקשר בין ילד להוריו ובשמירה על חיי משפחה תקינים גם, ואולי אף בפרט במציאות הנוכחית", אמר שר המשפטים בהודעתו, "זאת מבלי לגרוע כמובן מהחיוניות שבמילוי אחר הנחיות הממשלה ומשרד הבריאות".

במילים אחרות, גם בימי קורונה אתם יכולים ורשאים להמשיך ולקיים את זמני השהות. עם זאת, במידה שאחד מההורים נכנס לבידוד בעקבות חשיפה למחלה, אין ברירה והילדים צריכים להישאר אצל ההורה השני. דרך המלך מבחינה זו היא להסכים כי ההורה "שהפסיד" זמן עם הילדים יפוצה לאחר שייצא מבידוד, ולעתים אף ההורה השני, שהנטל נפל על כתפיו, יוכל לקבל פיצוי כספי מסוים.

מה קורה אם ההורה השני מפר את הנחיות משרד הבריאות?

לאחר פתיחה "מגומגמת" משהו שבמסגרתה ישראלים רבים לא לקחו ברצינות את הנחיות משרד הבריאות, ורבים מהם הפרו אותן חדשות לבקרים, נראה שהיום ברור לכולנו שאין מדובר בהמלצה.

התמונות והסרטונים הקשים המגיעים מאירופה, במיוחד מאיטליה וספרד, לא מותירים מקום לספק. עם זאת, תופעה (פסולה) של הפרת הנחיות משרד הבריאות עדיין קיימת.

בריאות הילדים היא תמיד מוקש בין הורים גרושים. ניסיון החיים מלמד שאחת הסיבות המרכזיות לגירושין בין הורים לילדים היא מחלוקת לגבי גידול הילדים בנושאי בריאות ורפואה. קל לראות כיצד הנושא הנפיץ הזה צובר תאוצה באקלים של מגפה נגיפית. לכן, ככל שאחד מההורים מפר את הנחיות משרד הבריאות, ומסכן בכך את בריאות הילדים, קיימת להורה השני הזכות לפעול באופן מיידי.

זוהי דוגמה קלאסית למצב שבו אפשר לפנות בהקדם לבית המשפט בכדי לקבל צו אשר יורה להורה "הסורר" להקפיד על ההנחיות, ובמידה שהאחרון ממשיך בשלו, לדרוש אף צו לצמצום זמני השהות בימי הקורונה. כמו בכל סוגיה הקשורה לילדים ודיני משפחה, עיקרון טובת הילד הוא העיקרון החשוב ביותר. כאשר אחד מההורים מסכן את הילדים, ההורה השני רשאי לפעול. כלומר, חייב לפעול ויפה שעה אחת קודם.

לסיכום,

כפי שיכולתם בוודאי להבין, המפתח המרכזי לצליחת הקורונה בשלום הוא דיאלוג מכבד וקוהרנטי. המגפה היכתה בכולנו. הסולידריות החברתית נכנסת בעניין זה גם לתוך התא המשפחתי הגרוש. ככל שהאבות והאימהות ישכילו ללכת זה לקראת זו, ומצד שני לא לנצל את המצב, כן ייטב.

זכרו כי בעוד שהקורונה תעבור (בע"ה בקרוב), האחריות המשותפת ל הילדים תמשיך אחריה. מעבר לזה, לפני שאתם נוקטים בצעד שיכולות להיות לו השלכות משפטיות (עליכם או על הילדים), מומלץ להיוועץ עם עורכי דין המתמחים בדיני משפחה.

הפוסט שגרת גירושין בימי קורונה הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
חלוקת מניות ואופציות בגירושין https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%97%d7%9c%d7%95%d7%a7%d7%aa-%d7%9e%d7%a0%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%90%d7%95%d7%a4%d7%a6%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%92%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9f/ Thu, 19 Mar 2020 09:42:16 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=729 עובד או עובדת בתחום ההיי טק משתלבים בחברת סטארט-אפ וחולמים על היום בו היא תגיע אל האקזיט המיוחל, כך שהאופציות  … קרא עוד

הפוסט חלוקת מניות ואופציות בגירושין הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
עובד או עובדת בתחום ההיי טק משתלבים בחברת סטארט-אפ וחולמים על היום בו היא תגיע אל האקזיט המיוחל, כך שהאופציות שבידיו יהפכו לסכומים משמעותיים.

הם משקיעים את מיטב מרצם בעבודה, עובדים שעות ארוכות, לפעמים אל תוך הלילה ולפעמים בחו"ל. לאורך כל הדרך הם מקבלים תמיכה מבן או בת הזוג, שמצידם מאמינים ומדמיינים בדיוק כמו העובד/ת את חיי המשפחה ביום שאחרי הכתבה ב"כלכליסט" או "דה-מרקר".

בשלב מסוים, יחסי בין הזוג עולים על שרטון, והם פונים להליך גירושין. האם בן/בת הזוג של העובד/ת יהיו זכאים לקבל מחצית משוויין של האופציות, במידה שהאקזיט יגיע גם שנים לאחר הפרידה, או שמא יש להעריך את שווי האופציות במועד הגירושין, ולאזן אותן כך שתהיה הפרדה רכושית מוחלטת בין הצדדים? התשובה מיד, אך קודם כל – הסבר קצר.

אופציות ומניות – נכסים לכל דבר

הבסיס לחלוקת רכוש בגירושין/בפרידה מצוי בסעיף 5(א) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973, אשר קובע שעם פקיעת הנישואין "זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג" (למעט נכסים מסוימים, כמו לדוגמה נכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג טרם הנישואין, אשר אינם חלק מהמשוואה).

במילים אחרות, כאשר בני זוג מתגרשים (וכאשר ידועים בציבור נפרדים), כל אחד מהצדדים זכאי לקבל את מחצית מהשווי של הנכסים שנצברו במהלך החיים המשותפים. היות שאופציות ומניות הן בהחלט "נכסים", חלוקתן בגירושין או בפרידה היא מובנית.

בישראל של שנת 2020, המהווה בית לכ-6,000 חברות היי-טק, זוגות מתרגשים רבים מתמודדים במסגרת חלוקת הרכוש ואיזון המשאבים עם נושאים של שיתוף במניות ואופציות אשר נמצאות בבעלות אחד מבני הזוג. מציאות החיים מלמדת כי מניות ואופציות יכולות להיות בעלות ערך רב בתוך מצבת הרכוש המשפחתית, אך חרף כך – אופן חלוקתן איננו תמיד ברור. בנוסף – דין מניות איננו כדין אופציות, ודרך הפעולה בכל אחד מהמקרים הינה שונה.

חלוקת מניות בגירושין

בכל הנוגע לשאלה איך מחלקים מניות בגירושין, התשובה משתנה בהתאם לשורה של פרמטרים. לדוגמה, נשאלת השאלה, האם מדובר בחברה פרטית או בחברה ציבורית. במידה שעסקינן בחברה פרטית, האם לפנינו עסק משפחתי שבו אחד מבני הזוג הוא הבעלים של 100% ממניות החברה, ואז המניות אינן רק בעלות שווי נוכחי, אלא הן גם מקור ההכנסה הצפוי לעתיד ולשנים רבות קדימה.

כמו כן, עולה באופן תדיר השאלה, האם לבקש את חלוקתן של המניות כמניות, או להעדיף את קבלת שווין בכסף.

אל השאלות האלה מתווספות סוגיות נוספות הנגזרות מהנסיבות, ואשר המענה אליהן צריך לצפות פני עתיד. למשל, אם מדובר על חלוקת מניות כמניות בחברה פרטית, רצוי שבן הזוג "שמקבל" את המניות יגן על עצמו מפני עמדת מיעוט מול בעלי המניות האחרים, שיהיו יכולים בהמשך לפעול כנגד האינטרסים הכלכליים שלו (עד כדי דילול מניותיו, הברחת כספי חברה, הברחת רווחים וכו').

כך או כך – הדברים ברורים. מניות הן נכס לכל דבר שניתן לחלק אותו במסגרת הגירושין בין בני הזוג. אופן החלוקה משתנה דרמטית ממקרה למקרה, ודורש בחינה משפטית מדוקדקת, המלווה לעתים בחוות דעת כלכליות.

חלוקת אופציות בגירושין

לגבי חלוקת אופציות בגירושין, הסיפור הוא אחר. אופציה הינה נייר ערך שעובד מקבל מחברה כאפשרות ("אופציה") לרכוש מניות בעתיד, במחירים קבועים ובמועדים נתונים.

אולם אופציה היא לא נכס נזיל. מימושה תלוי בתקופת הבשלה, אשר מתחילה עם הקצאת האופציה ומסתיימת במועד המימוש. אופציות אשר טרם "הבשילו" נקראות בשפה המקצועית "non vested options", ואילו אופציות שהבשילו נקראות "vested options". זוהי הבחנה חשובה אשר משפיעה על ההליך המשפטי בין בני הזוג. כמו כן, יש לזכור גם שהמטרות המגולמות במתן אופציות לעובדים אינן זהות בין חברה אחת לאחרת, ובשל הגיוון יש לבחון כל מקרה לגופו.

בישראל יש כאמור למעלה מ-6,000 חברות הזנק (סטארט-אפים) והמציאות לגבי האופציות הניתנות לעובדים השתנתה לבלי היכר. בעוד שכל עובד בענף יודע היטב שבמידה שהוא עוזב את החברה יהיה עליו להודיע בתוך תקופת זמן קצובה (בדרך כלל כ-90 ימים) על רצונו או אי-רצונו לממש את האופציות ולהפוך אותן למניות, הצעד הזה כרוך לעתים בהוצאה חד פעמית של עשרות או מאות אלפי שקלים.

דברי ימיו של ההיי טק הישראלי יודעים לספר על עובדים שעזבו "רגע לפני" ההנפקה והפסידו סכומי עתק, ואפילו על עובדים שנותרו "שבויים" בחברה מתוך תחושה ש"עוד רגע זה קורה".

זאת ועוד, ישנה התבגרות מסוימת בקרב היזמים הישראלים, אשר אינם ממהרים להימכר או למכור גם בחלוף 7-10 ממועד הקמה. בעיקר בשל הכסף הפרטי הרב שמממן את החברה מהקרנות. ראו למשל את עובדי מוביליי אשר המתינו להנפקת החברה כמעט 15 שנה. במילים אחרות, אופציות הן ממש לא "כסף על השולחן", וחלוקת אופציות בגירושין היא לא עניין של מה בכך.

לעתים ישנה גם מחלוקת כיצד מכריעים האם אופציות הן אכן נכס משפחתי בר-חלוקה? נהוג בעניין זה לנתח את תקופת העבודה אשר בעבורה הן ניתנו. האם לפנינו אופציות שניתנו על עבודה שבוצעה בעבר או מבוצעת בהווה, או שמא עסקינן באופציות שניתנו כתמריץ עתידי. כך יש לבחון במקביל את תקופת השיתוף הרלבנטית של בני הזוג (ממועד החתונה ועד למועד הקובע לאיזון), ועד כמה שתי התקופות הללו חופפות זו את זו.

במקרים מסוימים, עצם ההגדרה של האופציות היא עניין משפטי הדורש בחינה לפי פרמטרים כגון:

  • האם האופציות המדוברות ניתנו כבונוס או כשכר?
  • האם ערכן או היקפן היה קשור לאיכות ביצוע התפקיד בעתיד?
  • האם מדובר באופציות שהוגדרו מתוך רצון למשוך לחברה כוח אדם איכותי?
  • האם האופציות מותנות בהישארות העובד בחברה?

הסוגייה האחרונה שהוזכרה כאן, התניית האופציות בהישארות בעבודה, יכולה לעלות שאלות משפטיות מורכבות.

ניקח לדוגמה אופציות שהעבודה בעבורן בוצעה בעבר, אך מועד מימושן טרם הגיע ומותנה בהישארות במקום העבודה. ייתכן בהחלט שאם תקופת העבודה שבוצעה בעבר הייתה טרם הנישואין, אזי האופציות לא יהוו נכס בר חלוקה, ואילו אם תקופת העבודה הייתה במסגרת הנישואין, יהיה ניתן לשערך ולחלק אותן גם אם מימושן כרוך בתנאי עתידי.

ביולי 2017 התקבל בבית המשפט לענייני משפחה פסק דין תקדימי בנושא זה, אשר קבע כי ישנם מצבים בהם ראוי להמתין עם המועד של חלוקת שווי האופציות לעת המימוש בפועל. פסק הדין ניתן על ידי כב' השופט נחשון פישר (תמ"ש 28246-07-16) בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון, ואושר לאחר מכן גם בבית המשפט המחוזי וגם בבית המשפט העליון.

קבלת ייעוץ משפטי פרטני

המסר מהדברים ברור. חלוקת אופציות או מניות בגירושין היא איננה סוגייה רכושית פשוטה. מקרים זהים יכולים לקבל תוצאות שונות לחלוטין, וחשוב לזכור כי אופציות או מניות הן רק נכס אחד מתוך מכלול הנכסים של בני הזוג.

בין אם אתם מצויים בצד אשר המניות/האופציות בידיו, ובין אם אתם עומדים מנגד, חשוב מאד לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בנושא. בפרט לאור העובדה שמניות ואופציות הן נכסים שערכן יכול להיות רב. לא אחת, הדיון בסוגיות הללו דורש לא רק את בחינתו ברמה המשפטית, אלא גם קבלת חוות דעת מקצועיות מטעם כלכלנים ואנשי מקצוע.

הפוסט חלוקת מניות ואופציות בגירושין הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
נכסי קריירה בגירושין https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%a0%d7%9b%d7%a1%d7%99-%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%91%d7%92%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9f/ Mon, 03 Feb 2020 12:04:00 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=725 ”לֹא-טוֹב הֱיוֹת הָאָדָם לְבַדּוֹ; אֶעֱשֶׂה-לּוֹ עֵזֶר, כְּנֶגְדּוֹ" (בראשית ב, פסוק י"ח). גירושין או פרידה בין ידועים בציבור מקפלים בחובם חלוקת  … קרא עוד

הפוסט נכסי קריירה בגירושין הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
”לֹא-טוֹב הֱיוֹת הָאָדָם לְבַדּוֹ; אֶעֱשֶׂה-לּוֹ עֵזֶר, כְּנֶגְדּוֹ" (בראשית ב, פסוק י"ח).

גירושין או פרידה בין ידועים בציבור מקפלים בחובם חלוקת רכוש. על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, כל הרכוש שנצבר על ידי התא המשפחתי במהלך החיים המשותפים הוא נכס שיש לחלקו באופן של מחצה על מחצה. זאת ככל שאין הסכם ממון או הסכם גירושין, ולמעט נכסים שהחוק מחריג מתחולתו כדוגמת נכסים שהיו שייכים באופן בלעדי לאחד מבני הזוג לפני הנישואין.

במצבת הרכוש הנ"ל נכללים לא רק כספים בחשבונות בנק או נכסי נדל"ן, אלא גם – בסיטואציות מסוימות – נכסי קריירה. מהם אותם "נכסי קריירה" ואימתי יחולקו נכסי קריירה בגירושין? על כך בקצרה ברשימה שלפניכם.

חלוקת נכסי קריירה בגירושין, המסגרת המשפטית

ההכרה בכך שניתן לחלק נכסי קריירה בגירושין נובעת מתוך ההבנה כי ההתפתחות המקצועית של אדם הינה פרק מהותי בסיפור חייו, וככל שהוא חי בתא משפחתי, ההתפתחות המקצועית של בן זוג אחד שלובה בזו של בן הזוג השני. כפי שבית המשפט העליון הגדיר זאת היטב – "עד כדי שהשתיים מספרות יחד סיפור אחד" (בע"מ  4623/04 – פסק דין שנחשב לפורץ הדרך בנוגע להכרה בנכסי קריירה כברי איזון בגירושין).

ישנם לא מעט מקרים בהם אחד מבני הזוג מפתח קריירה מצליחה ומשגשגת, גם לטובתו האישית אך גם לטובת המשפחה, והוא עושה זאת בין השאר בזכות תמיכת בן/בת זוגו. בדרך כלל באופן כזה שבן הזוג "המוותר" מאפשר את ההתפתחות "על חשבונו". לוקח על עצמו את הטיפול בילדים ובעבודות הבית, מוותר על שעות עבודה ארוכות בשנים הקריטיות של הבנייה המקצועית העצמית, מוותר על השלמת לימודים ורכישת מקצוע וכדומה.

במצבים אלה, כאשר בני הזוג נפרדים, החוק והפסיקה מכירים בזכויותיו של בן הזוג הביתי, בנכסי הקריירה. זאת אף אם אותם נכסי קריירה אינם באים לידי ביטוי במניות או בבעלות על חברה, ואפילו אם עסקינן "רק" בשכרו הגבוה של עובד שכיר. כולל אפילו במצבים שבהם ברור לכאורה שנכסי הקריירה נצברו מתוך האיכות האנושית והספציפית של בן הזוג המקצועי, ואף אם סביר להניח שהוא היה מגיע לאן שהגיע בלאו הכי.

חלוקת נכסי קריירה בגירושין – בקיומו של פער/וויתור משמעותי

חשוב להבין כי גם לאחר שכל זה נאמר, וברור שניתן להכיר בחלוקת נכסי קריירה בגירושין, אין זה עניין של מה בכך. החלוקה תתקיים בדרך כלל רק "במקרים מובהקים שבהם נוצר פער ממשי וברור בין בני הזוג מבחינת כושר ההשתכרות שלהם" (תלה"מ 7461-09-17). פער אשר נובע כאמור מכך שאחד מבני הזוג אכן התמקד בעבודות הבית ונטל על עצמו ויתורים משמעותיים מבחינת התפתחותו המקצועית, וזאת למען התפתחות בן זוגו שפרנס את המשפחה בכבוד.

העיקרון מאחורי חלוקת נכסי קריירה בגירושין הוא מעין הכרה בשווי הכספי של התמיכה והעזרה של בן הזוג הביתי לבן זוגו הקרייריסטי. שימו לב בעניין זה כי פערי שכר בגלל החלטות מקצועיות, אינן בהכרח מקימים זכות לחלוקת נכסי קריירה. כלומר, אם לדוגמה האישה הקימה משרד פרסום מצליח, ובעלה בחר בקריירה של הוראה וחינוך, ושניהם עבדו במשרה מלאה מבלי שהתקיימו פערים משמעותיים מבחינת הטיפול בילדים ובבית, ייתכן בהחלט שבקשתו של הבעל לחלוקת נכסי הקריירה של אשתו לא תתקבל.

כיצד מחושבים נכסי קריירה בגירושין?

ביצוע תחשיב איזון לגבי נכסי קריירה בגירושין נעשה בהתאם לנסיבות המקרה ומורכב ממגוון רחב של פרמטרים כדוגמת גילם של בני הזוג, משך תקופת הנישואין, אופק השתכרותם, הפרשי השכר ביניהם, צבירת הניסיון, צבירת המוניטין, רמת ההשכלה וכאמור – מידת ההקרבה והוויתור של בן הזוג הביתי.

לסיכום,

בני זוג בישראל הסבורים כי סוגיית נכסי הקריירה של מי מהם תעלה במהלך הליך הגירושין או הפרידה צריכים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אשר יאפיין באופן מדויק את הנסיבות הספציפיות של המקרה. זאת מתוך הכרה בשלושת כללי היסוד הנוגעים לחלוקת נכסי קריירה בגירושין ואלו הם:

  1. האם מדובר בסיטואציה ברורה של בן זוג קרייריסטי ובן זוג ביתי?
  2. האם ישנו פער דרמטי בין בני הזוג בכושר ההשתכרות?
  3. האם הנישואין/החיים המשותפים נמשכו לאורך תקופה ארוכה?

הפוסט נכסי קריירה בגירושין הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
גירושין ללא ילדים https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%92%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9f-%d7%9c%d7%9c%d7%90-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/ Tue, 07 Jan 2020 12:20:16 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=722 גירושין ללא ילדים שונים באופן מהותי מגירושין בין הורים לילדים משותפים. בניגוד לגירושין בין הורים, כאשר מדובר על גירושין ללא  … קרא עוד

הפוסט גירושין ללא ילדים הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
גירושין ללא ילדים שונים באופן מהותי מגירושין בין הורים לילדים משותפים. בניגוד לגירושין בין הורים, כאשר מדובר על גירושין ללא ילדים, אין כל עיסוק בסוגיות הקשורות לקטינים כדוגמת מזונות ילדים, זמני שהות (משמורת) וכדומה.

בנוסף, בני הזוג המתגרשים עומדים לנתק לחלוטין את חייהם לאחר הפרידה, ולכאורה הם אינם צריכים לחשוב על קיום "תקשורת מכבדת" ביום שאחרי. זאת בניגוד למה שמצופה מהורים לילדים שגם לאחר הגירושין יהיו עדיין קשורים זה לזה מתוך הקשר לדור הבא.

ככל שמדובר על גירושין ללא ילדים, הסוגייה המרכזית אשר עומדת על הפרק היא סוגיית הרכוש. זאת לצד סוגיות אחרות שיכולות להופיע כדוגמת תביעה למזונות אישה (עד למתן הגט) או סרבנות גט. מבחינה זו, יש להבדיל באופן מהותי בין בני זוג צעירים ללא ילדים המחליטים להתגרש, לבין בני זוג אשר עברו ביחד כברת דרך מסוימת.

גירושין מוקדמים – גירושין ללא ילדים בין צעירים

לכאורה, כאשר מדובר על בני זוג צעירים אשר מתגרשים זה מזו לאחר פרק זמן קצר, ואשר טרם הביאו לעולם ילדים משותפים, הגירושין אינם צפויים להיות דרמטיים. הן משום שסביר להניח שבני הזוג הצעירים טרם צברו רכוש רב שיביא אותם להתכתשות בבתי משפט או בתי דין דתיים, והן אם מכיוון שלאור העובדה שמדובר בזוג צעיר, סביר להניח ששני הצדדים מעוניינים להביא לסיום הפרק הזה בחייהם במהירות ובקלות (בכדי להתקדם הלאה).

בפועל, נסיבות החיים מראות כי פעמים רבות הזוגות הצעירים מגיעים להליך כאשר הם טעונים ברגשות עזים של צער, כאב, החמצה, כעס, חרדה ועצב. סיטואציה זו, ביחד עם ניסיון החיים הקצר, עלולה ללבות גם אש במקרים "פשוטים" כביכול. בנוסף, עבור צעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, גם סכומים "קטנים" יחסית של כמה עשרות או מאות אלפי שקלים, יכולים להיות סכומים משמעותיים.

ישנם גם מקרים רבים שבהם בני הזוג קיבלו עם תחילת חייהם המשותפים מתנות יקרות ערך מהוריהם, עד כדי נכסי מגורים או כספים, וכעת עולה השאלה האם עסקינן במתנה לאחד הצדדים או בנכס בר-חלוקה. במילים אחרות, גם גירושין ללא ילדים יכולים להוליד שורה ארוכה של סוגיות משפטיות מורכבות.

גירושין ללא ילדים משותפים

סוג נוסף של גירושין ללא ילדים הוא כאשר מדובר בבני זוג אשר אינם צעירים אך אין להם בני זוג משותפים. דוגמה בולטת לכך יכולה להיות למשל גירושין לאחר נישואין בפרק ב' או גירושין מאוחרים מכל סיבה אחרת. כמו כן, ישנם בישראל גם זוגות החיים ביחד במשך שנים ולא מביאים ילדים לעולם מסיבות שונות (בעיות פוריות, אידיאולוגיה וכדומה).

גם כאן הסוגייה המרכזית שעומדת על הפרק היא הרכוש. אולם במצבים אלה ייתכן בהחלט שהנסיבות תהינה מורכבות מזוויות אחרות. אם מדובר למשל על גירושין בפרק ב', ייתכן בהחלט שתעלה השאלה – מהו הרכוש שנמנה על הרכוש המשותף ומהו הרכוש אשר לא נכנס בגדרי מצבת הנכסים המשפחתית.

חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 קובע בסעיף 5(א) כי עם פקיעת הנישואין, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מהנכסים המשותפים. כלומר, חצי מהנכסים שנצברו על ידי בני הזוג במהלך חייהם המשותפים.

במידה שעסקינן בבני זוג שאין להם ילדים משותפים, וככל שהצדדים לא ערכו ביניהם הסכם ממון ברור, ייתכן בהחלט שיתעוררו מחלוקות לגבי נכסים מסוימים והיותם ברי-איזון. המחלוקות הנ"ל תלויות בפרמטרים שונים כדוגמת משך הנישואין, עד כמה נכסי הצדדים המוקדמים "התערבבו אלה באלה" וכדומה.

מזונות אישה בגירושין ללא ילדים

בעוד שבגירושין ללא ילדים אין עיסוק במזונות ילדים, לעתים תעלה הדרישה לקבלת מזונות אישה. בכל הנוגע למזונות אישה, מדובר בזכותה של האישה לקבל מזונות מבעלה כל אימת שבני הזוג נשואים.

סעיף 2 לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות), התשי"ט 1959 קובע כי אדם חייב במזונות בן זוגו בהתאם לדין האישי החל עליו". ככל שבני הזוג הינם יהודיים שהתחתנו כדת משה וישראל, יש לאישה זכות עקרונית לקבל מזונות מבעלה.

עם זאת, יש לזכור כי הזכות למזונות אישה איננה זכות שאין בלתה. ישנן נשים רבות שלא זכאיות למזונות מבעליהן ובכללן נשים עובדות או נשים המסרבות לקבל גיטן. כמו כן, הלכה פסוקה היא שמזונות אישה לא ישולמו במידה שהם מטילים על הבעל נטל כלכלי כבד מנשוא, או כאשר מטרת הבקשה הינה לתחזק נישואין שקיימים על הנייר בלבד.

גם גירושין ללא ילדים דורשים ייעוץ משפטי

גירושין ללא ילדים יכולים בהחלט להיות "פשוטים" יותר לפתרון, וזאת בעיקר נוכח העובדה שהמחלוקת היא רק בין בני הזוג, ללא כל צורך בקבלת החלטות הנוגעות לילדים קטינים. עם זאת, ולמרות שעסקינן ברכוש "בלבד", אין ספק שהפרידה עלולה להצית מאבק. על מנת להגיע לעמק השווה, ובמיוחד מתוך כוונה להמשיך אל הפרק הבא בחיים, רצוי מאד לפנות במצבים הללו בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי.

ככל שהנסיבות מאפשרות זאת, מומלץ אף לנסות ולחתור לפרידה על בסיס הסכם גירושין הוגן ובר-ביצוע. זאת חלף התכתשות בערכאות המשפטיות אשר לא בהכרח יניבו תוצאה שתהיה שונה מהותית מהתוצאה אותה היה אפשר להגשים בפשרה מחוץ לכותלי בתי המשפט או בתי הדין הדתיים.

הפוסט גירושין ללא ילדים הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
גירושין מחתונה אזרחית https://www.zvulunlaw.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9e%d7%a8%d7%99%d7%9d/%d7%92%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%a9%d7%99%d7%9f-%d7%9e%d7%97%d7%aa%d7%95%d7%a0%d7%94-%d7%90%d7%96%d7%a8%d7%97%d7%99%d7%aa/ Sun, 27 Oct 2019 10:00:12 +0000 https://www.zvulunlaw.co.il/?p=717 מספרם של הזוגות בישראל אשר נישאים בטקס אזרחי ולא בטקס דתי הולך וגדל. מה שהיה בעבר תופעה יוצאת דופן, אשר  … קרא עוד

הפוסט גירושין מחתונה אזרחית הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>
מספרם של הזוגות בישראל אשר נישאים בטקס אזרחי ולא בטקס דתי הולך וגדל. מה שהיה בעבר תופעה יוצאת דופן, אשר הייתה ייחודית לפסולי חיתון (כגון כהן וגרושה או בני זוג בני דתות שונות) הוא כיום בחירה חופשית שעושים זוגות רבים שאין להם כל מניעה להינשא כדת משה וישראל. הסיבה לכך נובעת בין היתר מהרצון להתנתק ממוסד הרבנות הנתפס בעיני רבים כשמרני. למרות האמור לעיל, בישראל לא קיימת האפשרות להינשא בנישואים אזרחיים ובני זוג הבוחרים להינשא כך, נאלצים לנסוע לחו"ל.

תוקפם של נישואים אזרחיים

אם במדינת ישראל אין אפשרות להינשא בטקס אזרחי, עולה השאלה האם נישואים אלו בכלל תקפים בארץ מבחינה משפטית. ובכן התשובה היא בחיוב, מדינת ישראל מכירה בנישואים אזרחיים וחלה למעשה על בני הזוג החובה להירשם במרשם האוכלוסין כזוג נשוי עם חזרתם לארץ. ההכרה בסטטוס זה, אשר ישונה בספח תעודת הזהות של בני הזוג, תקנה להם את מלוא הזכויות של זוגות נשואים בארץ, כאילו נישאו ברבנות, מבחינה זו אין כל הבדל בין אלו ואלו. ומה בדבר גירושין של בני זוג שנישאו בטקס אזרחי?

גירושין אזרחיים

היות שמוסד הרבנות אינו מאפשר נישואים אזרחיים בישראל, היה ניתן לחשוב כי גם בעת גירושין, בית הדין הרבני איננו מעורב אולם אין זה כך. למעשה, זוג יהודי שנישא בנישואים אזרחיים, בבואו להתגרש, יידרש להגיע לרבנות. החריג לכלל זה הוא מצב שבו בני הזוג בטוחים כי לא ירצו להינשא בעתיד לבני זוג אחרים, בנישואים דתיים וכן, כי ישראל מכירה בהליכי גירושין במדינה הזרה בה נישאו בני הזוג. אז יוכלו הם להסתפק בהליך גירושין בחו"ל ולהירשם בישראל כזוג גרוש, ללא שעברו בבית הדין הרבני.

זוג מעורב – התרת נישואין

כאשר בני הזוג שניהם יהודים וברצונם להתגרש, עליהם לעבור ככלל, הליך גירושין בבית הדין הרבני. אולם, היה ומדובר בבני זוג שהנם בני דתות שונות, בית הדין הרבני אינו מכיר כלל בנישואיהם. על כן, כאשר מערכת היחסים עלתה על שרטון ובני הזוג מעוניינים להתגרש, עליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש בקשה להתרת נישואין. לשם הגשת הבקשה, כמו גם טיפול ביתר ענייני הגירושין כגון חלוקת הרכוש, משמורת ומזונות, יש לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה וגירושין.

פנייה לייצוג משפטי

מעוניינים להינשא בנישואים אזרחיים? מומלץ להיוועץ עם עורך דין מומחה אשר יסביר לבני הזוג אודות הפרוצדורה במדינות שונות בחו"ל ואודות חובת הרישום במרשם האוכלוסין עם חזרתם ארצה. כאשר בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים מעוניין להתגרש, גם אז ישנה חשיבות רבה מאוד לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי,  הן לעניין הגירושין עצמם והן לעניין הסוגיות האחרות שיש לטפל בהן עם פרידת בני הזוג, קרי, חלוקת הרכוש בין הצדדים, כמו גם משמורת ומזונות במקרה של ילדים משותפים.

הפוסט גירושין מחתונה אזרחית הופיע לראשונה ב-עורך דין גירושין אמיר זבולון.

]]>